Odjel za kroatistiku

Obavijest o otvoreno dostupnom tečaju na temu informacijske pismenosti

Poštovani pročelnici, poštovane pročelnice,
Poštovani voditelji/ce centara,
nastavno na preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u kojima se preporuča svima onima koji imaju gotove online nastavne sadržaje da ih podijele s kolegama kako bismo zajedno lakše prebrodili novonastalu situciju vezanu uz novi korona virus, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru slobodan je preporučiti tečaj iz područja informacijske pismenosti izrađen u sklopu europskog projekta Information Literacy Online (ILO) u izvedbi kojeg je sudjelovao Odjel za informacijske znanosti. Svi moduli/nastavni sadržaji koji čine tečaj prevedni su na hrvatski jezik, u otvorenom su pristupu, a savladavanje područja informacijske pismenosti preporuča se i učenicima i studentima svih studijskih programa.
Tečaj je u cijelosti dostupan na poveznici: https://informationliteracy.eu/courses/course-v1:ILO+hr+0/about
 
Ukratko o tečaju:

Jeste li se do sada susreli sa situacijom da ste pretražujući pronašli golemu količinu informacija od čega većina nije (izravno) povezana s onim što tražite? Jeste li u nekom trenutku imali osjećaj da ste zatrpani količinom dostupnih informacija? Jeste li se ikada suočili s problemom sažimanja silne količine dostupnih informacija kod pisanja recimo seminarskog rada? Navedeni scenariji su dio informacijske pismenosti. Prema definiciji Udruženja američkih knjižničara (ALA) iz 2016. godine, informacijska pismenost je “skup integriranih sposobnosti usmjerenih na reflektivno otkrivanje informacija, razumijevanje načina na koje se informacije proizvode, vrednuju i koriste u stvaranju novog znanja, te na etičko sudjelovanje u zajednicama koje uče”. Informacijska pismenost je ključna društvena kompetencija od posebne važnosti u post-sekundarnom obrazovanju i istraživanju.

U ovom tečaju upoznat ćete specifične aspekte informacijske pismenosti na generičkoj razini. Dodatno ćete pronaći izdvojene lekcije u kojima je informacijska pismenost povezane s psihologijom i poslovnom ekonomijom. Tečaj je podijeljen u šest modula:

  • Modul 1: Orijentacija u informacijskom okruženju
  • Modul 2: Istraživanje je putovanje kroz upite/li>
  • Modul 3: Kako je pretraživanje moćno!
  • Modul 4: Kritičko vrednovanje informacija
  • Modul 5: Korištenje informacija: ispravan i pošten način
  • Modul 6: Kreirajmo nešto novo na temelju informacija i dijelimo to!

Preduvjeti: Za upis tečaja ne postoje formalni preduvjeti i otvoren je svim zainteresiranima. Međutim, u izradi sadržaja posebno se vodilo računa o studentima koji su tek ušli u svijet visokoškolskog obrazovanja.

Srdačan pozdrav Marijana Tomić

--

doc. dr. sc. Marijana Tomić, v.d. pročelnice Odjela za informacijske znanosti
Sveučiliste u Zadru
Odjel za informacijske znanosti
Ulica dr. Franje Tuđmana 24i
23000 Zadar
+38523/345-046