Odjel za kroatistiku

HNK Zadar / posebna ponuda - Ibsen - Nora ili Kuća lutaka - 3.11. 2022.

U sklopu nove sezone u četvrtak, 3. studenoga u HNK Zadar gostuje predstava “Nora ili Kuća lutaka”, autora Henrika Ibsena u adaptaciji Antonele Tošić i u koprodukciji KMD Dubrovnik & GK Joza Ivakić iz Vinkovaca. Režiju potpisuje Paolo Tišljarić. Početak predstave je u 20 sati.

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije,  tamo gdje Nora završava, počinje naša predstava…

Predstava je premijerno izvedena 7. istopada 2022. u KMD Dubrovnik uz odlične reakcije publike i medija.

Cijena ulaznice za djelatnike i studente Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna. Molimo Vas da do četvrtka, 27. listopada rezervirate svoje ulaznice. Veselimo se vašem dolasku.